10 tips til hundetrening

Hundetrening-med-frisbee

Det finnes mange aktiviteter du kan gjøre med din firebente venn. I denne artikkel har vi satt opp mange gode forslag på hundetrening, men disse aktiviteter avhenger av hundens alder, størrelse, rase og personlighet.

Det er ikke alle hundeaktiviteter som passer for alle hunder. Mestring er viktig, så start i det tempo og med det grunnlaget hunden har. Har du en aktiv hund allerede, får du kanskje noen gode tips. 

Trening-på-kommado-sitt-med-hund
Legg det inn til en fast rutine å trene på kommondoer på gåturene. Da får du en lydig hund!

1. Gå tur og legg inn kommandoer

En av de mest vanlige aktivitetene er å gå tur med hunden, men la ikke turen bare bli en plikt. Legg inn hundetrening og øv på kommandoer som “sitt” og “bli”, eller andre kommandoer du ønsker din hund skal adlyde. 

Tips: Start når det ikke er så mange distraksjoner rundt hunden og gjør kommandotrening til en vane. Husk å gi masse ros og godbiter!

Hund-og-eier-i-skogen
Balansetrening styrker kroppen til hunden. Bruk miljøet rundt deg.

2. Tren på balanse

Balansetrening er viktig for at hunden skal styrke kjernemuskelaturen og øke kroppskontrollen. Bruk gjerne skogen og gå i ulent terreng. Hopp over eller kryp under trestokker, eller gå på store steiner. Pass på at det ikke er glatt. Er det bytur, kan benker, lekeplasser, trapper, statuer eller mur- og betongkanter benyttes. 

Hund-og-jente-i-hagen
Hunder er sosiale dyr, så lek og ha det gøy med hunden.

3. Lek sisten med hunden

Dette er en lek du sikkert husker fra du var liten og kan være en morsom aktivitet. Start med å jage hunden din og i det du tar på den, løper du fra den. Det tar nok ikke lag tid før den skjønner leken, men ikke gi opp om den ikke skjønner det med en gang. 

Hunder som trekker bør ha en trekksele for å unngå felbelastning og skader.

4. Trekktrening 

Noen hunder trenger mere fysisk aktivitet enn andre, men trekking kan alle hunder. Start i det små og øk gradvis. Det kan være fint å lære hunden retningskommandoer som “høyre” og “venstre”, “fram”, “rolig” og “vent”. Løping med bånd (Canicross), ski og kickspark, kjettingtrekk (Weight pull) eller sykling og kickbike er alle fine former for trekkarbeid. 

Husk at trening skal være gøy! Ta aldri hunden helt ut når dere trener, så start med korte økter. Hunden bør være ca. 12 – 18 måneder før trekking bør begynne, da er skjelettet og muskelaturen utviklet så mye at den tåler det.

Under innlæring bør det ikke være prestasjonskrav – start i det små.

5. Nosework

Her trengs ingen forkunnskaper og dette er en trening som styrker selvtilliten til hunden. Hunden lærer å søke som er naturlig for den og dette er både fysisk og mental trening for din firbente venn. Dette er også en sport som eier og hunden kan konkurrere i. 

Hund-trener-på-agility
Med agility får hunden trent både den fysiske og mentale styrken sin.

Les mer om Oslo Dog Show og hvordan du kan ta med hunden og teste Agility.

6. Agility

Dette er en populær hundesport og hunden trenes opp til å håndtere en hinderløype. Vanligvis 17-20 hinder som kan være for eksempel mur, hjul, hoppehinder, lengdehopp, bom, vippe og andre hinder hunden skal igjennom. Dette trigger og stimulerer hundens naturlige jaktinstinkt og stimulerer hundens hjerne så vel som at den forbrenner energi. 

Svommetrening-for-hund
Svømmetrening gir en svært effektiv muskel-og bevegelsestrening med minimal belastning.

7. Svømmetrening

Dette er en skånsom trening for hunden, da den avlaster leddene med vektløs trening. Det er ikke alle hunder som er svømmeglade, men med små økter, ros og godbiter, kan det bli en morsom aktivitet. Start på grunt vann og pass på at det ikke er for kaldt. Det finnes egne redningsvester for hund, som gjør det tryggere. 

Ønsker du å treffe profesjonelle utøvere av forskjellige hundesportsgrener? 

Hund-med-frisbee-i-eng
Frisbee lek passer for alle hunder og er en morsom lek.

8. Hundesport med Frisbee

Leter du etter en ny aktivitet for din hund, kan dette være en morsom lek. Enkelte hunder gjør spektakulære hopp og fanger frisbee i lufta. Start med å kaste til hunden, for så og kaste over hunden, slik at den jager den. Det er endel internasjonale hundefrisbee-konkurranser med forskjellige nivåer om man ønsker å se mer på denne hundesporten. 

Hund-og-eier-i-kreativ-lydighet-konkurranse
Kreativ lydighet er for de som ønsker en litt annerledes aktivitet.

9. Kreativ lydighet

Dette er en hundesport som krever lydighet og eier og hund utfører en egen koreografi i takt med musikk. Koreografien og musikken forteller en tydelig historie, eller har et tema som er gjennomgående i hele oppvisningen. Kreativ lydighet er et fellesnavn for Freestyle og Heelwork to Music, som er to ulike grener som ikke er så stramme i formen som vanlig lydighet. 

Barn Hunt er en relativt ny hundeaktivitet i Norge. Hunden søker etter beholdere med redemateriale fra rotter.

10. Barn Hunt

Denne sporten er en blanding mellom agility og nosework. Her skal hunden lete mellom, oppå høyballer og gå igjennom tuneller for å finne beholdere/tuber med redematerialer fra rotter. Hunden skal kun markere på de beholderne som inneholder spor fra rotter. Dette er en relativ ny sport i Norge.

Vi håper dette var tips dere kan dra nytte av. Som nevnt innledningsvis er det ikke alle aktiviteter som passer for alle hunder. Gjør aktivitetene til en lek. En hund som får aktiv trening, er en gladere hund og ikke minst en sunnere hund.

Ønsker du å vite mer om hundetrening? 

Ta med din hund til Oslos Dog Show i Lillestrøm fra 20. – 22. september 2024. Her møtes oppdrettere, hund entusiaster og eksperter på hundetrening. Dette arrangement er i samarbeid med Norsk Kennel Klub (NKK). Kanskje vi ses? Logrende hilsen Team Oslo Dog Show! 

Det er også mulig å bli utstiller på Norges største møteplass for hundeentusiaster:

Ønsker du å bli utstiller?

Sammen kan vi sette nye mål for din virksomhet.

Kristoffer salgssjef Oslo Dog Show

Kristoffer Johnsen

Salgssjef for Oslo Dog Show

Kristoffer har lang erfaring med salg og ønsker å hjelpe din bedrift til bedre resultater. Han kjenner bransjen godt og mottar gjerne en henvendelse fra deg.