14. Tid for valpekurs

Nå som Wilma har funnet seg til rette hjemme hos oss er neste post på agendaen og melde oss på valpekurs. Vi er heldige som har Lundquist Hundeskole like i nærheten av der vi bor. Der hadde vi allerede gjennomført forkurs i Hundeadferd og gledet oss til å kunne ta med valpen dit.  

Valpekurset varte over 4 kvelder og hver valp med familie fikk en trygg og tildekket innhegning for å trene på kommandoene som Wilma skulle lære.  

For å gjøre Wilma minst mulig forvirret hadde vi i familien i forkant blitt enige om hvilke ord vi ønsket å bruke i opptreningen, noe vi fikk instrukser om på hundeskolen. Hos oss blir det: 

KOM – SITT – Så flink! – DEKK/LIGG – PÅ PLASS – MAT – TISSE – SUSS (?! Denne kommandoen kunne hun visst fra oppdretter) og flere kommer vel både til og faller fra etterhvert.  

Skremt av stor hund 

Wilma er veldig nysgjerrig, men også veldig skeptisk. Hun ble veldig skremt av en litt aggresiv og stor hund som ville gjennom hekken inn i hagen til henne en dag og dette satt en støkk i henne. Resultatet er at hun er veldig redd for andre hunder. Dette har vi snakket godt med Ingerid på hundeskolen om og dermed tar de hensyn til dette. Dvs. at de aldri bruker henne som eksempel foran de andre valpene og sørger for at hun alltid får være i trygg avstand fra de andre hundene.  

Hjemmeleksen er å finne noen mindre hunder som vi vet ikke er aggresive og la henne få prøve seg fram med dem. Dette er en øvelse som tar tid, men gir gode resultater og er absolutt verdt det.  

For Wilma ble det så mye øving at hun til slutt ble helt overinteressert i andre hunder og nå må vi justere andre veien i stedet.  

Og hunden som skremte henne har hun også møtt igjen, fått hilst på og logrer nå når hun ser ham komme. Klar for å hilse og leke.  

Vel, tilbake til valpekurset!  

I starten skulle vi lære henne opp til å ta i mot godbiter. Dvs. friste med en godbit hun virkelig hadde lyst på og deretter vente til hun selv skjønte at hun måtte se oss rett i øynene før hun fikk den. Dette tok sin tid, vi prøvde og prøvde 😛 Tilslutt oppnådde vi øyekontakt og for noen nydelige øyne å smelte inn i. Vi ble jo forelsket – hver gang – og Wilma fikk fornøyd påfyll med go’biter.  

Man skal ha myyyye tålmodighet, men det lønner seg. Her tester Wilma ut tommeltrikset; Rør tommelen og hånden med gobit åpner seg på magisk vis

Gjennom Valpekurset ble både vi og Wilma flinkere til å forstå hvordan vi kunne jobbe sammen for å forstå hverandre og for å få henne til å lystre enkle kommandoer. Den viktigste kommandoen som vi kanskje må jobbe mest med er KOM og BLI. Disse kommandoene skal gjøre at vi har såpass kontroll på henne at hun ikke stikker av.  

Så det øver vi mye på. Det sagt så må vi innrømme at denne hunden kommer med selektiv hørsel og det er ikke alltid det er så interessant å lystre NOEN kommandoer. Det er jo så mye annet i denne rare verden som er mye mer interessant.  

Og det er nettopp litt av trikset med trening av valp. Det er veldig viktig at man trener korte økter. Vi får svi om vi prøver for hardt, da blir Wilma fort sliten og stresset og får det vi kaller «raptus» etter aktivitet. Valpers evne til å holde på konsentrasjon er lav og må trenes, akkurat som med kommandoene vi forsøker å lære henne. I tillegg MÅ all trening være på hennes premisser, lystbetont og morsomt.  

Hvor lenge klarer hun å vente med å ta go’biten?
Showhunden Wilma?? 

Skaff deg billetter nå!

Gå ikke glipp av den store hundefesten som finner sted i Lillestrøm  18. – 20. november.